Pieni autosarja (RollFM)

Autot, nuo teillämme tupruttelevat värikkäät peltikuoriaiset, pitävat sisällään kaikenlaista. Ne kuljettavat unelmia, toiveita, arkea, tavaroita, velkoja, sitoumuksia ja matkustajia. Ylhäältä katsottuna ne ovat kuin muurahaisia, mutta auton sisältä koettuna pääosassa onkin niiden kuljettaja itse. Kaikkivoipainen kapteeni, joka uhmaa liikenteen vilinää ja luonnonvoimia.

Pienessä autosarjassa pohditaan hieman eri äänillä, Neil Youngin Special Deluxen innoittamana, suhdetta johonkin itselle merkitykselliseen autoon. Tyypillisesti tarinoissa nousee esille jokin tietty nuoruudessa omistettu kulkine ja sen aiheuttamat tuntemukset. Jopa niin vahvat ja monimutkaiset, että ne saavat pohtimaan pitkälle jälkeenpäin, miten saattoikaan moinen peltilaatikko merkitä niin paljon, että se on päässyt vaikuttamaan jopa identiteettiin.

Autot ovat myös merkkejä. Niihin lyödyt brändit eivät kerro omistajaa, kuten karjalauman tapauksessa, vaan ne kertovat valmistajan ja omistajan kummallisesta symbioosista. Siitä kuinka tietyn automerkin omistaja kantaa autoa ajaessaan samaa leimaa kuin muut saman merkkisen auton kuljettajat. Brändin omistaja myy siis merkitsemänsä peltilehmän henkilölle, joka ottaa polttomerkin itseensä.

Käyttäjän kannalta auton viestinnällinen rooli on kuitenkin sivuseikka. Hyväkin auto voi olla puhdas yksityisasia eikä huonoon ainakaan haluaisi leimaantua. Käytetyn kulkuvälineen ostajalla on usein polttavampiakin murheita kuin brändiviestintä. Silti merkit puhuvat. Pieni autosarja kertoo miten siitä selvitään. Vai selvitäänkö?

Vapaakytkimen pieni autosarja RollFM:llä perjantaisin klo 9.00. Pääkaupunkiseudulla 102.0 MHz ja verkossa www.rollfm.fi

Vastaa